01.10.2015 00:00:00 Paylaş

"GURME ve GASTRONOMİ UZMANLIĞI SEMİNERİ"

Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri TUREB Onaylı

Değerli Rehberler

Yönetim kurulumuzla uzun süredir üzerinde çalıştığımız TUREB onaylı  "Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri" için nihayet tarihler belli oldu program aşağıdadır.


Uzmanlığımız 10 Kasım 2015 tarihinden akşam Hatay'dan başlayarak Gaziantep ,Kilis , Kahramanmaraş ve 18 Kasım 2015 te sabahı Gaziantep’te sona erecektir.
Konunun uzmanları tarafından bölge yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri hakkında ayrıca Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi bu gezi kapsamında yapılacaktır.
Yine bu gezi esnasında katılımcılar belirli yemekleri mutfaklarda kendileri bizzat hazırlayacaktır. Akşamları yemek üzerine uzun uzun sohbetler yapılacak olup, uzmanlarımıza dilediğiniz soruları sorabileceksiniz. Konaklanacak oteller daha sonra açıklanacaktır.
Programın detayları aşağıda olup başvurular alınacaktır.Bu program minimum 20 kiş Maksimum 40 kişi ile sınırlıdır..
Program sonunda Tureb ve Bakanlık yetkilileri SINAV yapacaktır.
Uzmanlıklar belgelenecek ve sicillere işlenecektir, Yine ilk defa odamız tarafından katılımcılara gümüşten yapılmış bir uzmanlık brövesi verilecektir.

Bilgilerinize
Mehmet Severoğlu

GARO YK Başkanı

 

Odamız tarafından “ Gurme ve Gastronomi Uzmanlık Semineri “ TUREB onaylı düzenlenmiştir. Seminer tarihi 11-17 Kasım 2015 olup 8 gece konaklama 7 günlük bir programdır. Konu ile ilgili anlatımlar konunun uzmanları tarafından yapılacaktır. Ulaşım katılımcılar tarafından sağlanacaktır. Gezi detayları aşağıdadır.

10 Kasım 2015 Salı

Hatay’da Buluşma ve konaklama Akşam yemeği (tahmini saat 17-18 dir.)

1.Gün 11 Kasım Çarşamba

9.00 Hatay mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri (Süheyl Budak )

12.00 Öğle yemeği

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

(İbrahim Ünal KAHRAMAN)

16.30 Hatay müzesi gezisi

Hatay’da Konaklama Akşam Yemeği

2.Gün 12 Kasım Perşembe

9.30 Hatay yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler: Keşkek, Kabak borani ve semirsek (Sembusek)

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.00 Hatay mezeleri hakkında bilgi ve hazırlaması

14.00 peynirli Künefe yapımı ve hazırlanışı

16.00 Hatay’dan ayrılış Gaziantep Hareket

3.Gün  13 Kasım Cuma

9.30 Gaziantep mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri 

( M.Ragıp Güzelbey )

12.00 Öğle Yemeği

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

 ( M.Ragıp Güzelbey )

16.30 Gaziantep Kent Müzesinin gezilmesi

Gaziantep’te Konaklama Akşam yemeği

4.Gün 14 Kasım Cumartesi

7.30 Baklava imalatının gezilmesi ve Baklavanın özellikleri

9.30 Gaziantep yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler:  Öz Çorbası, Alacalı Çorba, Şiveydiz, Ekşili ufak köfte, Zeytinyağlı Dolma

(MUTFAK SANATLARI EĞİTİM MERKEZİNDE )

12.00 Öğle yemeği

13.30 Gaziantep Mutfağında evde yapılan tatlıların hazırlanması

Nişe Helvası, Peynirli İrmik Helvası, Dolangel Tatlısı

(MUTFAK SANATLARI EĞİTİM MERKEZİNDE )

15.00 Bey Mahallesi gezisi ve Kendirli kültür merkezini ziyaret

18.00 Akşam yemeği ve konaklama

5.Gün 15 Kasım Pazar

7.30 Katmer imalatının görülmesi ve tadımı

10.00 Gaziantep’te piknik geleneği görülmesi burç ormanları gezisi ve Hayvanat bahçesi ziyareti Burç ormanlarında Mangal ızgara kültürünün görülmesi

11.00 Kilis’e Hareket

12.00 Öğle yemeği Kilis mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri  ( Gonca Tokuz ; Kesin değil Gonca hanımın programı belli olmadığı için )

16.30 Kahramanmaraş’ a Hareket

17.30 Konaklama ve Akşam yemeği

6.gün 16 Kasım Pazartesi

9.00 Kahramanmaraş mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

 ( Hacı Ali Özturan )

12.00 Öğle Yemeği

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

 ( Hacı Ali Özturan )

16.00 Abdülhamit han Camii ziyareti

17.00 Kahramanmaraş’tan ayrılış Malatya’ya hareket

19.00 Malatya Konaklama ve Akşam yemeği

7.Gün 17 Kasım Salı

9.30 Malatya mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

 (İbrahim Halil KILIÇ )

12.00 Öğle yemeği

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

(İbrahim Halil KILIÇ )

15.00 Aslantepe Gezisi

16.00 Malatya’dan Ayrılış Gaziantep’e Dönüş

19.00 Gaziantep’e varış Konaklama ve Akşam yemeği Gezimizin sonu

21.00 Bakanlık ve TUREB temsilcileri gözetiminde Uzmanlık için SINAV.

 

 

Süheyl Budak Kimdir

1951 Antakya da doğdum; ilk, orta ve lise tahsilimi Antakya da tamamladım daha sonra İstanbul devlet mühendislik mimarlık akedemisin'de İnşaat bölümüne girip 1976 yılında İnşaat mühendisi olarak mezun oldum daha sonra vatani görevimi tamamlayıp iş hayatına Antakya da başladım otuşbeş yıl yapı sektöründe konut üreten iki şirketle iş hayatına devam ediyorum. Bu zaman dilimi için de kendi sektörümle ilğili birçok makalelerim yayınladı bunlardan bazıları türkiyede gecekondu sorunları ve çözümleri, konut sorunlarımızın çözümleri, çarpık kentleşmenin çözümü toplu konut, su savaşları, akıllı evler, akıllı yollar, akıllı şehirler, gelecekte ki evlerimiz, kendine yeten evler, buna bağlı olarak belediye sorunlarını dile getiren belediyemi istiyorum gibi makaleler.1997 yılın da sadece bir hobi olarak yola çıkmış ulduğum ve kendi mutfağımı tanımak maksadı ile araştırmaya başladığım Antakya mutfağı on yıl gibi bir zaman dilim içinde bir kitap haline geldi ve yayınlandı bu zaman dilimi için de hem Antakya mutfağını anlamaya çalışırken mutfak kültyürünü ve anadolu mutfağını da tanıma imkanı buldum kitap yayınlanıncaya kadar 150 ye yakın mutfak ve mutfak kültürü üzerinde yayınlanmış makalelerim bulunuyor bunlardan birkaçının başlığını vereyim; tutmaçtan ravyolliye, kauntum ve yemek, künefenin tarihçesi, Antakya mutfağında peynirler, Antakya mutfağın da kış hazırlıkları, Hamam yemekleri ve hamam kültürü, sembusak'ın tarih içinde serüveni, gibi yazılar mutfak yazılarım bir çok yayında kaynak olarak gösterilmiş olması ayrı bir hoşluk getirmektedir. Halen yemeklerin çıkış coğrafyaları ve günümüze kadar geçirdikleri evreler hakkında araştırmalara devam ediyorum buna bir örnek bir Abbasi yemeği olan Medfüne'nin günümüz de Antakya mutfağın da şıhı-l mahşi ye nasıl dönüştüğü gibi. Yazmış olduğum Antakya mutfağı 2013 Ateş baz-ı veli ödülüne layık görüldü bunun yanında halen Anadolunun tüm yemeklerini bir kodeks anlayışı için de kotlamalara başlamış durumdayım.

 

 

İbrahim Ünal KAHRAMAN Kimdir

1971 yılında Antakya’da ailenin ilk çocuğu olarak dünya ya geldi. Orta ve yüksek öğreniminin  ardından  Osmanlıca üzerine de eğitim aldı.  1993 yılında Deniz Kuvvetleri komutanlığı bünyesinde gıda kontrolörü olarak göreve başladı En büyük şansım Antakya’lı anne ve babadan dünyaya gelmiş olmak. Çocukluğum Hatay mutfak kültürünü en ince ayrıntısına kadar bilen babaannemin yanında geçti. Eğitim hayatımın bitiminden sonra kendimi mutfağın içinde buldum. T.C devletinin en güzide kurumlarından biri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki mutfaklarda 24 yıl çalışma hayatım oldu. Yemeklerin hazırlanması, iaşe edilmesi, hammadde stok ve kalite kontrollerinden sunumuna kadar olan süreç takibi ile geçen çalışma hayatımda yüzer birlikler olan fırkateyn, denizaltı ve kara birliklerinde görev yaptım. Tüm çalışma hayatım direk mutfak oldu, kah hububat çuvallarına yaslanıp dinlenmek, yorgunluk çayını bile kazan başında içerek geçen iş hayatımda edindiğim tecrübe ve birikimimi bugün kendi mutfağımızda Antakya ve Akdeniz mutfağı için kullanmaktayım. Sadece yemek yapmak ve yemek yapmanın inceliklerini bilmek, bir tarif alıp onu uygulamak yetmez bir mutfağın kültürünü anlayabilmek için. O mutfağın kökenine, o mutfağı oluşturan yapı taşlarına tek tek inmek gerekir. Bu incelikleri anlayabilmek için yörenizin yemek kültürünü, o kültürü etkileyen komşu kültürleri ve yemeğin o bölgedeki tarihi seyrini sabırla araştırmak gerekir. Araştırma ruhu ve merak olmalı, bu önemli. Örnek vermek gerekirse; Deniz Kuvvetlerinde çalıştığım yıllarda Osmanlı neferinin seferde beslenme esaslarını arşivlerden uzun süre araştırma fırsatım oldu. Bu çalışmalarım kara birliklerinin (karakol ve kışla) esaslı askerin yemek el kitapları çalışmalarına önemli bir katkı sağladı. Bu bağlamda bir kişilik hazırlanan yemek tariflerinin birlik mevcutlarına göre düzenlenmiş askerin yemek el kitabı çalışmasına ek olarak, İskenderun Deniz Müzesi Hatay salonunun hazırlanması gibi bir çok çalışma ile yöremiz kültürüne katkı sağlamayı amaç edindim. Şenköylüler web sitemizde ve çeşitli dergilerde yayınlamış olduğum makaleler kişisel yemek kültürü araştırmalarımın özgün içeriğe dönüşmüş ve bu içerikler ve makalelerimiz Hatay Valiliğimizin hazırlatmış olduğu yemek kitaplarına da kaynak oluşturmuştur.Yemekten, mutfaktan bahsedildiği bir yerde mutfak gereçlerinden bahsetmemek olur mu hiç? Mutfak kültürümüz üzerine uzun süre emek veren biri olarak “Mutfak Gereçleri” üzerinde koleksiyon çalışmam da oldu. Otuz yılı aşkın bir süredir derlediğim Antakya’nın Mutfak Gereçleri ile ilgili kapsamlı bir koleksiyonuna sahip oldum. Bunlar cam katremiz kavanozlar, değişik boylarda, toprak kaplar, yoğurtçu terazileri, ocaklar, kandiller, ateş arabaları, omuz kantarları, karıştırıcılar, habiyeler, hıttadalar, ahşap fıçılar ve servis malzemelerinden oluşmaktadır. Bu koleksiyonum ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR GELENEİN MUTFAĞI ANTAKYA YEMEKLERİ kitabında görsel olarak kullanıldı. 1997 yılında yöremiz mutfağını ve kaybolmaya yüz tutmuş tarifleri yaşatmak adına senkoyluler.com.tr adresli bir web sitesi kurarak kendimizi ve kültürümüzü kayıt altına aldığımız sitenin kurulmasını takiple yine aynı isimle markalaşarak kurduğumuz mutfakta üretim yapmaya başladık. Yöremizin kültürü hakkında özgün içerik, makale ve araştırma yazılarımız birçok dergi ve TV programlarında yayınlandı. Bunlara örnek olarak TRT Yol Arkadaşım, TRT Düş Peşime, TRT Geleneğin Direnişi, TRT Türkiye’nin Peynir Hazineleri, TRT Türkiye’nin Zeytin Hazineleri, Kanal 7, Samanyolu ve Star TV kanallarında gösterimi yapılan belgesellerimiz işletmemiz bünyesinde çekildi. Türkiyenin zeytin hazineleri çalışmamız METRO MARKETLER de hazırlanmış ürün olarak halen satışı yapılmaktadır. Referans noktasında uzun yılların bilgi ve birikimini nesilden nesile aktaran büyük anneler, büyük halalar ve en nihayetinde annelerimizin mihmandarlığında birbirlerine aktardıkları o muhteşem mutfak sırlarını bugün ŞENKÖYLÜLER işletmesi olarak kendi mutfağımızda çağın tüm imkanlarından da faydalanarak kullanıyoruz. Bu lezzet sırlarının ürünlere dönüşmesi, bildiğiniz gibi tarladan tohum, ağaçtan meyvelerin özenle yetiştirilip hasatının yapılmasıyla başlıyor. Mutfağımıza gösterdiğimiz özen ve kaliteden ödün vermeden “az ama öz” ürün üretme çabamız bizleri sizin gibi kıymetli ve kıymet bilen dostlara ulaştırdı.Uzun yılların bize kazandırdığı en büyük değer çalışmaktan büyük keyif aldığımız ve halen de çalışmaya devam ettiğimiz Türkiye’nin marka mutfaklarına ulaşabilmiş olmamızdır. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; Vedat Başaran’ın NAR Grubu, Divan ve Moment Hotel Zincirleri, Hilton, Sheraton, Ricmond Oteller Grubu, İpek Hanım Çiftliği, Limak Hoteller vb. Bu mutfaklara içerik sunmak, ürün hazırlamak, ürünlerle ilgili makale ve alan yazıları oluşturmak menüler hazırlamak ve bu listeyi her yıl yeni bir şevk ve keyifle büyüterek çeşitlendirmek mutfak ekibimizin en büyük keyif ve başarı öyküleriyle dolu. Yöremiz mutfağını bir çok ulusal fuarda başarıyla tanıtmış olan Şenköylüler Mutfağı bugün satışını yaptığı tüm ürünlerini kendisi üretir ve ilk elden değerli aboneleri ve dostlarına sunar. Bundan sonraki hedefimiz kaliteden ödün vermeden ve gelenekselden üretim yöntemlerinden uzaklaşmadan itina ve büyük bir titizlikle özgün içerikler oluşturup bunları dostlarımızla buluşturmaktır. Bugün 37 çeşit reçel, zeytin ve zeytinyağı, geleneksel peynir çeşitleri ve sabun imalatı yapan işletmemiz doğrudan ve olaylı çok sayıda istihdamın oluşmasına katkı sağlamakta ve yöremizin tanıtımına katkı vermektedir.

 

M.Ragıp Güzelbey Kimdir

Dt. M. Ragıp Güzelbey

Mirbey

 

1949 Gaziantep doğumlu olan Güzelbey, ilk okulu Gaziantep’de, orta ve liseyi İstanbul’da bitirip, 1975 yılında Marmara Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu. Kısa süre mesleğini yaptıktan sonra, hekimliği bırakıp ticaret ve sanayi de yaşamını devam ettirdi. Orta öğretim sırasında başlayan mutfak merakı, 53 yılı aşan süredir Gaziantep, Türk ve Dünya mutfakları üzerine araştırma yoğunlaşmıştır. İş ve tatil amaçlı yurtdışı gezileri esnasında dünya mutfaklarının arka sokaklarını görerek incelemektedir.

 

 Gaziantep Üniversitesi aşçılık bölümünde eğitmenlik yaptı. Gaziantep Büyük Şehir Belediyesinin GAMEK Aşçılık Okulunu kurup, danışman ve eğitmen olarak görev yapmıştır. Yurtiçi ve yurtdışı bir çok okul ve kuruluşta, ulusal TV lerde, radyolarda Gaziantep mutfağını tanıtıcı programlara ve seminerlere katıldı. Kanal A, Ulusal TV kanalında Olsada Yesek isimli 66 bölümlük yemek programı yaptı. Gastronomi ile ilgili olarak yurtiçi ve yurtdışında danışman ve kurucu olarak görevler yaptı. 2013 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mehmet Reşit Göğüş Mutfak sanatları Eğitim Merkezi MUSEM’in kurulmasında görev aldı. Burada halen danışman ve eğitmen olarak görev yapmaktadır.

 

UNESCO yaratıcı kentler ağı kapsamında Gaziantep’in gastronomi kültürü ile müracatı konusunda muhtelif çalışmalarda bulunmuştur. Paris’te UNESCO’nun düzenlemiş olduğu toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafındna düzenlenen resepsiyonda Gaziantep yemeklerinin tanıtım ve sunumunu yapmıştır. 

 

Bir dünya gezgini olan Güzelbey, Liderlik ve Yönetim konusunda yüksek lisans eğitimi yapmıştır. Yeni hazırlamakta olduğu kitabının dışında Lezzet Taneleri, Şiveydiz dışında ayrıca Güneşin ve Ateşin Tatları isimli kitabın yazarlarındandır.

 

İbrahim Halil Kılıç kimdir

İbrahim Halil Kılıç, 1961 Malatya doğumlu olup 26 yıldır Malatya Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevi olmak üzere 31 yıldır Malatya Valiliğinde görev yapmaktadır. Malatya yemek kültürünün tanıtımı için Malatya Valiliğince basımı yapılan iki adet yemek kitabının yazarlarından biri  olan Kılıç ayrıca Malatya ve Malatya dışında bir çok yemek yarışmasında jüri üyeliği görevinde bulundu.

Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde Malatya yemek kültürünün tanıtımı için fotoğraf sergisi açtı, Malatya yöresel yemekleri ve kayısı başta olmak üzere diğer yöresel ürünlerin tanıtımı için İstanbul, Ankara, Antalya olmak üzere birçok ilde uluslararası etkinliklerde görevlendirilerek stantlar açıp tanıtıma katkı sağladı. Yazarı bulunduğu Malatya Yemek ve Sofra Kültürü kitabı Anadolu Halk Mutfağı Araştırma Derneği tarafından yılın yemek kitabı olarak Ateşbaz-ı Veli ödülüne layık görüldü.

İlin yemek kültürü tanıtımı için ulusal yayın yapan bir çok TV kanalında programları, gazete ve dergilerde ise yazıları yer alan Kılıç’ın halen Malatya’da yayınlanan TSO Oda ve CEGET isimli aylık dergilerde yemek kültürü tanıtımı ile ilgili makaleleri yer almaktadır. 

 

Gonca Tokuz Kimdir

Hacı Ali Özturan Kimdir

 

Program Katılım Bedeli:

Double oda kişi başı: 579.- TL

Single oda  kişi başı: 879.- TL

Ücrete Dahil Olanlar:

7 Gece konaklama

Bütün sabah kahvaltıları ve Öğle yemekleri

4 Akşam yemeği

Ücrete Dahil Olmayanlar:

Hatay’a ulaşım

Gaziantep’ten dönüş

4 Akşam yemeği

Yemekte alınan ekstra içecekler

""Başvuru için lütfen odamızın mail adresine yazınız.""

gazianteprehber@hotmail.com